Beweegprogramma COPD

Bij COPD zijn de longen beschadigd. Ademen is moeilijker en je hebt minder energie. De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Long Ziekte).

Als je COPD hebt, adem je moeilijker omdat je longen beschadigd zijn. Je hebt minder zuurstof. Daardoor kunnen normale dingen lastig zijn. Zoals traplopen, boodschappen doen of aankleden. Je longen kunnen niet voldoende zorgen voor een goede ademhaling. Vergelijk het met een tankwagen waar zo'n tienduizend liter zuurstof in kan. Een gezonde volwassene heeft ongeveer die hoeveelheid zuurstof per dag nodig. Bij COPD lukt het soms maar om een halve tankwagen per dag in-en uit te ademen. (bron: Longfonds)

Mensen met COPD krijgen het snel benauwd bij inspanning. Dat weerhoudt ze er vaak van in beweging te blijven. Een beweegprogramma op maat kan mensen met COPD helpen om deze negatieve spiraal te doorbreken.

Speciaal voor mensen met deze klachten is het beweegprogramma COPD ontwikkeld. Je doorloopt het beweegprogramma onder begeleiding van een geregistreerd fysiotherapeut van Fysiotherapie Mariastraat Rotterdam centrum.

Het programma

Na een eerste gesprek met je fysiotherapeut bekijk je samen welke hinder je in het dagelijks leven van COPD ondervindt. Nadat er over deze zaken duidelijkheid is verkregen, zullen er in overleg behandeldoelen opgesteld worden en wordt er een behandelplan geformuleerd.

De meest voorkomende behandeldoelen bij mensen met COPD zijn:

  • Het bevorderen van het vermogen om slijm op te hoesten 
  • Het verbeteren van het uithoudingsvermogen
  • Het verminderen van kortademigheid 

Gedurende de behandeling houdt de fysiotherapeut je vorderingen nauwlettend in de gaten en wanneer de behandeldoelen behaald zijn, informeert hij of zij je over de mogelijkheden van nazorg om de behaalde effecten te behouden.
 

Vereisten voor deelname

  • Een verwijsbrief van de longarts met de diagnose minimaal COPD gold II  
  • Medische goedkeuring van specialist voor deelname aan oefenprogramma
     

Vergoeding van het programma

Als je aanvullend verzekerd bent komt de vergoeding uit je aanvullende verzekering. Tussen aanvullende verzekeringen zitten grote verschillen. Wil je precies weten hoe het bij jou zit of een afspraak maken?


Wil je meer weten, stuur ons een mail. Wil je gelijk een afspraak maken? Dat kan via onze afsprakenplanner. Of schrijf je hier in. Bellen mag natuurlijk ook.

AANGESLOTEN BIJ

CENTRAAL IN ROTTERDAM

Contact

Fysiotherapie Mariastraat

 Sint Mariastraat 75
3014 SH Rotterdam
  •  010 - 4362127  
  •  fysio@gcmariastraat.nl