Beweegprogramma bij Artrose

Artrose is een aandoening van één of meerdere gewrichten. Een gewricht bestaat uit twee botuiteinden, die zijn bekleed met kraakbeen. Het kraakbeen vangt de schokken op en zorgt dat de botuiteinden soepel kunnen bewegen. Bij artrose neemt het gewrichtskraakbeen in kwaliteit af en wordt dunner. Aan de gewrichtsranden kunnen verdikkingen (osteofyten) ontstaan.

Oorzaak

De oorzaak van artrose is niet duidelijk. Wel is er een aantal factoren die een rol spelen bij het ontstaan van artrose:

 • Minder bewegen door overgewicht
 • Hogere leeftijd
 • Lichamelijk zwaar werk
 • (Sport)letsels, en 
 • Het voorkomen van artrose in de familie

 

BELANGRIJKE BOODSCHAP 1:

Bij artrose zijn er vaak afwijkingen op de röntgenfoto te zien, maar deze houden slechts in geringe mate verband met klachten als pijn, stijfheid en verminderde gewrichtsbeweeglijkheid. Zo ziet men soms duidelijke afwijkingen op de röntgenfoto passend bij artrose, zonder pijnklachten of bewegingsbeperkingen.

 

BELANGRIJKE BOODSCHAP 2:

Misschien ben je geneigd je gewrichten te ontlasten en beweging te vermijden omdat je artrose hebt. Bijvoorbeeld vanwege pijn of omdat je bang bent dat de artrose erger wordt. Het tegenovergestelde is echter waar. Verantwoord bewegen versterkt de spieren en pezen rondom je gewrichten. Sterkere spieren en pezen zorgen voor betere ondersteuning en schokdemping van de gewrichten. De pijn neemt daardoor meestal af. Ook helpt bewegen het kraakbeen in conditie te houden. Dat je gewrichten of je kraakbeen slijten door beweging is dus niet juist!
 

Het beweegprogramma

Het beste dat je kunt doen als je klachten hebt, veroorzaakt door slijtage in de gewrichten, is in beweging blijven. Het doel hiervan is je spieren te versterken en het uithoudingsvermogen te vergroten of te behouden.

Om dit doel te bereiken doe je er goed aan om minstens vijf dagen in de week minimaal een half uur matig intensief te bewegen. Matig intensief bewegen betekent dat je een verhoogde hartslag en een snellere ademhaling hebt. Je krijgt het warmer, maar bent niet buiten adem en je kunt een gesprek voeren.

Zorgen voor voldoende lichaamsbeweging hoeft niet ingewikkeld te zijn. Denk aan een wandelingetje naar de brievenbus, op de fiets naar de supermarkt en de trap nemen in plaats van de lift. Ook zwemmen is een goede vorm van bewegen.

Het artrose-beweegprogramma is een individueel oefenprogramma van 12 weken. Het begint met een intakegesprek en een onderzoek. Tijdens deze eerste sessie worden de persoonlijke doelen vastgesteld en wordt je persoonlijke situatie in kaart gebracht. De eerste 6 weken train je tweemaal per week, de laatste 6 weken train je nog eenmaal per week. Onder begeleiding van een fysiotherapeut start je met de training, leer je je trainingsbelasting kennen en wordt zo mogelijk de trainingsbelasting uitgebreid.

Na het beweegprogramma is het de bedoeling dat je de beweegactiviteiten persoonlijk voortzet. Dit kan bijvoorbeeld bij een sportschool, sportverenigingen of bij fysiotherapie Mariastraat in de vorm van een fysiofitness-abonnement. 
 

Vereisten voor deelname

 • Een verwijsbrief de orthopeed of de huisarts 
 • Medische goedkeuring van huisarts of specialist voor deelname aan oefenprogramma
   

Vergoeding van het programma

Sinds 1 januari van dit jaar wordt behandeling voor artrose in de heup en/of knie 12x vergoed vanuit de basisverzekering. De meeste zorgverzekeraars eisen dat er een verwijsbrief van huisarts of specialist aanwezig is om voor vergoeding in aanmerking te komen. Is 12x niet voldoende om de klachten zelf onder controle te houden dan komen verdere behandelingen uit de aanvullende verzekering indien aanwezig.

Let op: bij deze constructie is het zo dat het volledige eigen risico eerst opgemaakt moet worden.
 

Wil je meer weten, stuur ons een mail. Wil je gelijk een afspraak maken? Dat kan via onze afsprakenplanner. Of schrijf je hier in. Bellen mag natuurlijk ook.

 

AANGESLOTEN BIJ

CENTRAAL IN ROTTERDAM

Contact

Fysiotherapie Mariastraat

 Sint Mariastraat 75
3014 SH Rotterdam
 •  010 - 4362127  
 •  fysio@gcmariastraat.nl